Les publicacions de l’Ajuntament d’Aielo de Malferit es poden adquirir en les dependencies municipals de la Plaça Palau, 4 (96 2363010) i en la Biblioteca Publica (96 2360704)

El Degán Ortiz (La seua vida i obra)

libro 1

El Degán Ortiz (La seua vida i obra), de Fernando Goberna Ortiz.
Col·lecció Biblioteca Degà Ortiz i Sanz nº1, 2001.
Edita: Ajuntament Aielo de Malferit.
Preu: 3 €.
Josep Ortiz i Sanz (Aielo de Malferit 1739 - Valencia 1822).
Eclesiàstic i arqueòleg que va estudiar arquitectura clàssica a Roma. Va ser un erudit il·lustrat de temps de Carles IV, conegut a tota Europa i Hispanoamericà per ser traductor i comentarista de l’obra d’arquitectura: Los diez libros de arquitectura de M. Vitrubio (1787), Los diez libros de Diógesis Laerció (1791-1792) i Los cuatro libros de Andrea Palladio (1797).

Això va anar i era...(animació a la lectura en la B.P.M. d’Aielo de Malferit)

libro 2

Això va anar i era...(animació a la lectura en la B.P.M. d’Aielo de Malferit), de Mª Jesús Juan Colomer i Mariló Sanz Mora.
Col· lecció Biblioteca Degà Ortiz i Sanz nº 2, 2001
Edita: Ajuntament Aielo de Malferit.
Preu: 2 €
Partint de l’any 1979, el llibre és un resum de totes les experiències de foment lector dutes endavant per la Biblioteca d’Aielo de Malferit al llarg de quasi 25 anys, gràcies a l’esforç compartit de molta gent. És un recull de recursos, de jocs i diversió que bé pot servir com manual per a preparar activitats d’animació a la lectura siga en biblioteques o escoles.

Arquitectura i assistència hospitalària al segle XIX.

libro 2

Arquitectura i assistència hospitalària al segle XIX. L’Hospital-Beneficència d’Aielo de Malferit. de Lluís M. i Borderia.
Col·lecció Biblioteca Degà Ortiz i Sanz nº 3, 2003
Edita: Ajuntament Aielo de Malferit
Preu: 3€
El llibre ens mostra l’Hospital Beneficència, no sols com a edifici en sí sinó com a institució, com a un element que va estar viu, que va créixer i va necessitar de mantenir-se gràcies a les administracions públiques i també a la generositat individual dels nostres paisans, des del més humil al més acabalat.
L’autor ens endinsa en un tema que per als més majors evocarà vivències d’un temps que encara guardaran en els records, per als més joves segurament mostrarà aspectes desconeguts i nous, però és innegable que tampoc no serà una obra que passarà desapercebuda per a tot aquell que tinga un mínim d’inquietud i sensibilitat pel seu passat.

Malnoms d’Aielo de Malferit. Mante...i tu de qui eres?

libro 2

Malnoms d’Aielo de Malferit. Mante...i tu de qui eres?, de Mariló Sanz Mora i Mª Jesús Juan Colomer.
Col·lecció Biblioteca Degà Ortiz i Sanz nº 4, 2005
Edita: Ajuntament Aielo de Malferit.
Preu: 3€
Recopilació de malnoms basada fonamentalment en la transmissió oral fruit d’una tasca exhaustiva preguntant a les famílies el perquè de cadascun dels malnoms i les anècdotes al seu voltant, buscant el testimoni oral de les persones d’Aielo de més edat que pogueren haver conegut els portadors inicials dels malnoms heretats i així poder ampliar la informació.

Hi ha recollits al voltant de 700 malnoms i al llibre es troben ordenats alfabèticament. Uns són individuals, d’altres familiars; alguns molt antics del segle XIX i principis del segle XX, d’altres relativament més recents, que es remunten a la postguerra. En tot cas, hem posat de límit els anys 1960,1970 i els recopilats d’estos anys els hem guardat al calaix, tal volta per fer en un futur una segona recopilació.

Un patrimoni a descobrir: Ceràmica devocional, taulells ornamentals i paviment hidràulic d’Aielo de Malferit

libro 2

Un patrimoni a descobrir: Ceràmica devocional, taulells ornamentals i paviment hidràulic d’Aielo de Malferit, de Noelia Vidal Belda;
Col·lecció Biblioteca Degà Ortiz i Sanz nº 5, 2009
Edita: Ajuntament Aielo de Malferit.
És un minuciós estudi de catalogació de tota la ceràmica que consta de 208 pàgines i més de 380 fotografies a color. El treball fotogràfic pretén protegir, conservar i divulgar el patrimoni històric-artístic-ceràmic que conserva el poble d’Aielo de Malferit i recopila la ceràmica devocional, pública o privada, i incloent també els taulells hidràulics de les cases particulars d’Aielo.
S’hi pot veure des de la troballa al palau dels Malferits, datada en època medieval a panells ceràmics particulars, fins ara inèdits sent el de més antiguitat el de santa Bàrbara datat en 1788.

Aielo de Malferit. Imatges de vida.

libro 2

Aielo de Malferit. Imatges de vida. Mariló Sanz, Noelia Vidal, Mª Jesús Juan, Rafael Morant.
Col·lecció Biblioteca Degà Ortiz i Sanz, nº 6; 2011.
Edita: Ajuntament Aielo de Malferit.
Preu: 12 €
El llibre consta d’una selecció de 605 fotografies de les més de 3000 que, ara mateix, formen l’Arxiu Fotogràfic de la Biblioteca Degà Ortiz i Sanz, fons documental que es va crear en la dècada de 1980 amb la intenció de preservar la memòria gràfica del nostre poble i que, poc a poc, ha anat creixent amb les aportacions de molts veïns que han prestat les seues velles fotos per a ser digitalitzades i arxivades per a la posteritat.
Les fotos escollides volen mostrar el passat d’Aielo i les persones que el van habitar. En veure-les constatem l’evolució en la vida i també l’evolució en el temps que ens fa advertir les diferències i els canvis en transcórrer els anys. La selecció abasta un període comprés des de finals del segle XIX fins a la dècada del 1970.

"Aielo de Malferit. Imatges de vida" no és tan sols una recopilació de fotografies, sinó que compta amb uns textos de Mariló Sanz Mora que serveixen per ajudar a entendre la imatge que estem veient i l’etapa de la vida que mostra, alhora que pretén transportar al passat en recordar aspectes i curiositats ja oblidades per molta gent.

Aielo de Malferit. Geografia, història, patrimoni, Abel Soler, 2011.

libro 2

Aielo de Malferit. Geografia, història, patrimoni, Abel Soler, 2011.
Edita: Ajuntament d’Aielo de Malferit.
Preu 50 €
El llibre pretén aprofundir en la història d’Aielo i conèixer les vicissituds per les quals ha travessat el poble al llarg dels segles. La història que ens descriu, és el fruit de diferents generacions de persones que han nascut, viscut o treballat a Aielo i amb el seu esforç, han conformat la identitat d’un poble, el poble d’Aielo de Malferit.
El llibre és un sentit homenatge a les generacions que ens han precedit, a totes aquelles persones anònimes que mai apareixeran als llibres de historia però que amb el seu esforç construïren el majestuós “pont de l’Arcà”, l’església de “San Pere Apòstol”, i L’ermita de “San Joaquin y Santa Ana”, entre altres. Un homenatge a tots aquells homes i dones que roturaren les terres fins aplegar a carena de la serra, que lluitaren contra les avingudes del riu per mantenir les seues hortes. Homes i dones emprenedors que crearen empreses que foren conegudes mes enllà del poble, “Hidroelectrica Ayelense”, “Fábrica de licores y anisados Aparici Sanz y Ortiz”, “Vides americanas”, “Vidriera Ayelense”, “Yesos Solera” o altres que no pogueren desenvolupar-se com a industrials al poble i partiren a establir-se en altres municipis de tota la geografia nacional. O simplement tingueren que recórrer a l’emigració per trobar un treball digne.