Aielo de malferit

Aielo de Malferit

Aielo de malferit capital cultural

Entorn Natural

La nostra localitat compta amb una esplèndida riquesa natural i mediambiental. Un dels recursos turístics mes importants es el PR-V 125 Senda de la Solana que es pot enllaçar amb la GR-7 (sender de gran recorregut que ve dels Pirineus i creua la Comunitat Valenciana) i que convida a practicar senderisme i gaudir de la natura.

 

El recorregut passa pels termes municipals d’ Aielo de Malferit, Montesa i Vallada i els 18 km es realitzaran aproximadament en 4’30 hores durant les quals es podrem ficar contacte amb la natura, els diferents recursos naturals, etnogràfics i paisatgístics.

 

Situat al peu de la Solana i sota la presència del pic Eixea (726 metres) un es pot meravellar d'una vista increïble de part de la Comarca. Des d'aquest lloc es poden iniciar excursions per diferents sendes i camins.

 

Una d’aquestes sendes es la S.L V 11 senda de caràcter local – la nomenada Senda de l’Ombria. Amb un recorregut per l’entorn natural de la localitat, amb una distancia aproximada de set quilometres i una durada que per poc supera les dues hores ; com observem, es d’una dificultat baixa, el que es bo per a principiants o gent que sols vullga gaudir d’un paisatge esplendorós.

Altres llocs d''interés

 

El pi de Cairent

 

És un immens pi pinyoner, que serveix d'important punt de referència en la zona nord del terme municipal. El conjunt es completa amb una font, amb abeurador i bassa, i un grup de plàtans amb una taula de forma cònica invertida en el centre. Aquest paratge sempre ha estat molt visitat per la gent d’Aielo, que anava a passar el dia i menjar-se la "mona" i la "cassoleta". També forma part d’aquest, la casa Cairent, antiga alcheria i lloch del terme d’Aielo, propietat de l’actual Marqués de Malferit.

 

                                                                                                                             

 

La Serratella

 

A pocs quilòmetres de la població comença la senda de l'Ombria, per la qual podem accedir al "Molló de les Mentires", des d'on podem gaudir d'una bonica vista del riu Clariano amb el Pont de l'Arcà i la vegetació que l'envolta. Aquest és un punt propici per a l'observació d'aus. També podem apreciar les interessants formacions calcàries que l'aigua ha anat modelant al llarg del temps, entre les que destaquen la "Cova de la Fos" i la "Cova Blanca". Des d'ací, podem iniciar visites al Pont de l'Arcà(aqüeducte) i a la Font de Pablo(font i bassa).

 

                               

                                                                                                       

 

Un passeig pel riu

 

Si el passeig el volem fer pel riu, començarem pel nou Mirador al Clariano, que hi es prop d’on era l’antic escorxador, pròxima localització del futur Centre de Salud del poble. A pocs metres trobarem una vella i gran xemeneia de rajol que forma part d'una antiga fàbrica d'alcohol, edifici del S. XIX1. I que tenim protegida, per mitjà de la Llei de Patrimoni de la Comunitat Valenciana, que diu així, “tenen la consideració de Bens Immobles de Rellevància Local, i amb aquesta denominació deuran incloure’s en els Catàlegs de Bens i Espais protegits, les següents categories (...) , les xemeneies de tipus industrial construïdes de rajola anteriors a l’any 1940.1

 

De camí cap al "Molí Propet", creuarem la sèquia per un camí estret, abans de girar la corba cap l’esquerra, miraríem a la dreta, on observaríem el riu Clariano i una albereda; al poc d’avançar tenim altra corba a la dreta, que lliga amb una gran recta, per acabar en un grup de revoltes que ens portaran al riu i al nostre destí.

 

                                                                                                                        

 

Allí, era on els nostres avantpassats molien el blat, el panís, etc. Aquest hui dia , pot ser no estiga protegit, emperò, si estigués, podria aprofitar-se per qualsevol parador per senderistes o altres activitats.

 

Al llarg del riu Clariano, trobem més alberedes com l’anterior i altres plantes de ribera fins arribar a la "Fonteta Eixea", font que prové de les filtracions del subsòl. Una vegada hem passat el "Pont de Baix", arribem a la "Font d'allà baix" que es plena de l’abeurador que hi ha al costat, de la vella Central Hidroelèctrica De tornada cap al poble, pujarem per una empinada costera que ens durà a l'antic llavador de principi del segle XX ,que va ser reformat ja fa uns anys i passarem pel Portal del Carme, una antiga porta d’accés a la localitat provinent des l’horta, on donarem per acabat el passeig.

 

1 Podem consultar la legislació per saber que ens diu sobre elles. Aniríem a les Disposicions Addicionals, buscaríem la quinta que es titola així: “Reconocimiento legal de Bienes Inmuebles de Relevancia Local, en atención a su naturaleza”.